dimecres, 13 de gener del 2010

ENRIC VALOR




Estimades criatures, habitants de les aules:

Avui, 13 de gener de 2010, fa deu anys que Enric Valor va morir. Tenia 88 anys i n’havia dedicat molts a estudiar la nostra llengua i a construir un món literari impressionant. El seu llibre La flexió verbal ha estat de gran ajuda a l’hora de resoldre dubtes de mestres, professors, escriptors i estudiants en general. Les seues Rondalles Valencianes són un tresor lexicogràfic i d’imaginació. Ell sol va fer el mateix treball que els germans Grimm a Alemanya: estudiar la llengua i recollir els contes populars de tradició oral, que va literaturitzar perquè no es perderen. Entre les novel·les, a banda d’una trilogia magistral, Cicle de Cassana, cal destacar L’ambició d’Aleix i La idea de l’emigrant. Els valencians hauríem de saber qui és Enric Valor i conéixer la seua obra. Un requisit de cultura normalitzada.

Estimava la llengua, llengua compartida amb catalans i balears. “El valencià fermíssim de la Foia de Castalla”, com a ell li agradava anomenar-la. L’emprava per a comunicar-se i per a crear mons imaginaris.

Era un home gran, però molt jove d’esperit. Un conversador infatigable i “un treballador de l’idioma” incombustible. Gaudia tant del treball lingüístic i literari que contagiava energia als qui el tractàvem. Se sentia orgullós de ser valencià i no donava ordres, sinó exemple: “Millorem el llenguatge”, proposava des del títol d’un llibre seu…

Els professors hem aprés molt d’Enric Valor i avui, dia 13 de gener, el volem recordar perquè som agraïts i no volem oblidar ni la vida ni l’obra d’un dels nostres millors narradors, d’un senyor escriptor, d’un referent cultural i cívic clar.

Jo vaig tenir la sort de conéixer-lo en persona, d'anar a sa casa amb uns quants amics de la facultat i passar-hi la vesprada berenant i escoltant de la seua boca les seues històries. Era un home molt simpàtic i amable i sabia moltíssimes rondalles!

El segon treball d'expressió escrita que farem aquesta avaluació, estarà relacionat amb el món de les rondalles. Ja sé que encara no sabeu què són exactament, però ho estudiarem una miqueta més avant. Mentre tant, feu-vos la idea que són una mena de contes. Si voleu llegir-ne alguna, feu clic ací.

2 comentaris:

  1. Teresa, quina foto més bonica a la capçalera del bloc! Vull compartir amb tu aquest petit homenatge al mestre de Castalla. Fins demà.

    ResponElimina
  2. Me n'alegre molt, Begonya!

    Hui ja hem estat vient coses del gènere rondallístic a classe i ha estat molt bé la cosa... Aquesta avaluació farem un parell d'activitats guapetes al voltant de les rondalles :p

    ResponElimina