dimecres, 6 de gener del 2010

EL ROSCÓ DE REIS



FELIÇ DIA DE REIS! Espere que hàgeu sigut bones criatures i hàgeu tingut molts regals... Si no ha estat així, culpa meua no és, perquè jo vaig dir als Reis que havíeu sigut bones persones, eh...?

Com que demà tornem a classe, he decidit de penjar-vos al blog una entrada educativa, però com que també estem de festa encara, he decidit que l'entrada siga sobre el roscó de Reis :p

El tortell de reis, anomenat també coca de reis, galeta de reis o roscó de reis, és típic, com les tradicions al seu voltant, de Catalunya, la Comunitat Valenciana, les Illes Balears i Occitània. Té també forma d'anella més o menys rodona o ovalada, però la massa és de la mateixa mena que la d'un brioix i el farciment, que sol ser massapà, està completament cobert, també pels costats, per la massa. Està ricament decorat de fruita confitada i fruits secs i conté dues sorpreses. A Catalunya , la Comunitat Valenciana i les illes Balears es menja exclusivament el dia de reis, després de dinar, mentre que a Occitània es menja al gener, però no necessàriament per reis.

El tortell de Reis és possiblement el que té més anomenada (el 2009 es calcula que se'n van vendre 800.000), i commemora la festivitat catòlica dels Tres Reis d'Orient, tot i que té arrels paganes, ja que l'imperi Romà ja celebrava les festes d'hivern, o festes dels fruits, amb tortells fets de figues, dàtils i mel. Els romans utilitzaven les faves per votar el rei de les festes d'hivern en honor del déu Saturn. La mida estàndard és d'uns 50 centímetres de diàmetre i en surten unes 8 racions, tot i que actualment se'n fan de moltes mides, i el tradicional és el de massapà amb fruita confitada per sobre. Aquest tortell conté dues sorpreses amagades: una fava seca i una figureta (normalment d'un dels Reis). Segons la tradició, aquell qui troba la figureta dins el seu tros és coronat amb la corona daurada de cartró que decora el centre del pastís, mentre que qui es troba la fava és a qui li toca pagar el tortell. A França, és costum que el més petit de la casa, des de sota la taula, vagi dient a qui correspon cada part del pastís. A més, s'ha de tallar en tantes parts com convidats més una, que seria la part destinada al primer pobre que es presentaria a la casa.

Explica el costumari català (Joan Amades volum I pàg.431) que no tothom podia anar a l'adoració i per tant en el tortell de reis hi posaven una fava seca i el qui trovaba la fava era anomenat rei,qualificat com el "rei de la fava" i era el qui anava a la funció de l'església en representació de la família i adorava el Nadó de Betlem. Durant l'àpat cada vegada que aquest personatge bevia tots els compantys de taula s'havien d'aixecar en acció d'acatament i cridar a cor " el rei beu,el rei beu"

Un tortell molt similar existeix a Portugal. Una tradició similar la trobem en el king cake de Nova Orleans.



Bé, i per acabar, us faré una anotació també molt educativa: Si compreu un roscó que no vaja farcit de res, el talleu per la meitat i l'ompliu de Nocilla, també estarà molt molt bo ;-)


Fins demà. Bon profit!

2 comentaris: