El passat dia 13, estiguérem llegint moltes coses sobre les rondalles a classe, amb motiu de la celebració del 10é aniversari de la mort d'Enric Valor. I com que el segon treball de redacció que heu de fer per a aquesta avaluació està relacionat amb el món de les rondalles, he decidit de fer-vos un resumet del que veiérem a classe, per tal que ho pugueu tindre com a referència a l'hora de fer el treballet i per tal que els que estaven a la neu també se n'assabenten.
Així, doncs, el primer que necessitem saber és què és una rondalla?
Una rondalla és un relat o narració en prosa, de tradició oral i de caràcter anònim, que conta fets imaginaris,desenvolupats amb uns personatges, un argument i un espai determinats, i que té unes fórmules fixes d'inici i acabament del relat.
Però, totes les rondalles no són iguals. És per això que es poden classificar en tres grans grups:
a) Les rondalles meravelloses.
b) Les rondalles d'animals.
c) Les rondalles de costums.
Les rondalles es caracteritzen, en termes generals, per tenir una estructura fixa, pel tipus de personatges que hi apareixen i per les fórmules que els narradors utilitzen per obrir i tancar el relat.
L'esquema narratiu en seria el següent:
1) Situació inicial, 2) Conflicte, 3) Acció / Reacció d'algun dels participants, 4) Resolució del conflicte i 5) Situació final.
Hi solen aparéixer els següents personatges (tot i que no sempre apareixen tots): l'heroi, el fals heroi, l'agressor (o enemic de l'heroi), el donant de l'objecte màgic, la víctima i els auxiliars de l'heroi (és a dir, els seus amiguets, els que l'ajuden).
Els narradors usen unes fórmules (frases curtes) fixes per obrir i tancar el relat. Les més habituals són:
a) Per a obrir el relat: “Hi havia una vegada”, “Temps era temps”...
b) Per tancar el relat: “Conte contat, conte finit (o acabat)”, “... i aquesta història s'ha acabada”...
I això és el més bàsic que heu de saber de les rondalles, però si voleu saber més coses, podeu consultar la web de RondallaNet, que també us l'he enllaçada a la dreta del nostre blog, dins l'apartat de “Literatura”.
Ah! I recordeu que les rondalles, formen part de la tradició oral, és a dir, que eren una mena de contes que els més vells contaven als més joves, el que passa és que, com que en l'actualitat la gent jove se'n va dels pobles a les ciutats i la gent major va morint sense tindre ocasió de transmetre les històries tradicionals, alguns escriptors com el senyor Enric Valor van decidir d'anar arreplegant-les i posant-les per escrit perquè es conservaren i tots poguérem conéixer-les (el proper dia en llegirem alguna a classe).
Ara us toca a vosaltres... A veure quantes històries tradicionals del vostre poble sou capaços d'arreplegar i posar per escrit perquè no caiguen en l'oblit... Pregunteu als majors!
a mi el de fer rondalles magradat molt es una manera molt facilper aconseguir nota.
ResponEliminaHola Widad!
ResponEliminaNO és que siga més fàcil aconseguir nota amb això de les rondalles, de fet, crec que és més difícil traure bona nota, el que passa és que és més divertit ;-)
molt maca la pagina i es molt dibertit fer-hi rondalles.. :$ jiji.
ResponEliminaBenvingut al blog, Anònim. M'alegre que t'agrade el blog, però si tornes a fer-nos-hi algun comentari és millor que t'indentifiques amb el teu nom. No solem admetre els comentaris anònims.
ResponEliminaI tens raó, fer i llegir rondalles és molt divertit =)
Salut!