El mot Halloween fa referència a la festivitat tradicional heretada de les celebracions d'origen celta, que tan ràpidament s'han estès per tot el món i, en especial, pels països hispanoparlants.
Fa molts segles, a Bretanya, Escòcia i Irlanda, el dia 31 d'octubre se celebrava la festivitat de Samhain, que coincidia amb el darrer dia de l'any segons els antics calendaris celtes i anglosaxons. Samhain era el déu dels morts. Algunes fonts indiquen que la paraula gal·lesa "Samhain" literalment vol dir "final d'estiu". El dia que celebraven Samhain era el dia de cap d'any, el 31 d'octubre en el nostre calendari. En aquella època, s'encenien grans fogueres sobre les muntanyes per foragitar als esperits malignes. També es creia que les ànimes dels morts visitaven les seves antigues cases per intentar trobar un cos on habitar, i anàven acompanyades de bruixes i esperits. Per això no s'encenia cap llum a les cases, i la gent es vestia com a bruixes o dimonis per tal que cap ànima volguera habitar el seu cos.
Amb l'arribada del Cristianisme s'establí el primer dia de Novembre com a Dia de Tots Sants. En aquell moment, el 31 d'octubre es convertí en All Saints Eve (vigília del Dia de Tots Sants). Aquestes paraules anaren derivant cap a All Hallows Eve, d'on va sortir la paraula Halloween. Hallow és un mot que en anglès antic significa sant o sagrat, i que prové, juntament amb la paraula moderna holy, del mot germànic khailag.
Moltes de les tradicions de Halloween es varen convertir en jocs infantils que els immigrants irlandesos portaren als Estats Units en el segle XIX. A partir d'ací, la tradició es va començar a estendre per la resta del món.
Bé, això és el que pensa tothom de l'origen del Halloween, llevat de la Laia Heras Fet, qui ens assegura que...
Tot va començar fa més de 2.500 anys quan, en un poblat molt tranquil, van començar a passar coses estranyes. Llavors van sospitar que hi havia una bruixa al poblat, però no sabien qui era. Al final d'investigar i investigar, van veure que era la dona del cap d'aquell poblat, però per assegurar-se'n li van posar una prova: havia de saltar pel precipici i si no ho era es mataria, i si ho era sortiria volant amb l'escombra.
La van tirar i llavors, quan tots la donaven per morta, va sortir volant i se'n va anar a una cova on també hi havia les seves dues germanes, que també havien fet fora del poblat per bruixeria.
Les tres germanes van començar a pensar que fer, i van decidir que el dia 31 d'octubre sortirien casa per casa a segrestar els nens del poblat.
Van entrar a la primera casa i els hi van demanar. Els pares, molt atemorits, els hi van donar. Però quan les bruixes estaven a punt de marxar, la mare els hi va dir que si preferien unes galetes de gingebre. Les bruixes es van girar per provar-les i, en veure que estaven bones, van decidir que enlloc d'anar demanant nens demanarien dolços.
Llavors els nens, en veure el que feien les bruixes, van decidir que des d'aquell dia, cada 31 d'octubre, vestits amb una disfressa, anirien casa per casa a demanar dolços.
I aquesta és la història d'aquesta tradició que és el Halloween.
Per què no us animeu i us inventeu un conte de Halloween com el de la Laia. Si voleu podem fer un concurs després a classe per elegir-ne els millors i penjar-los al blog. Què me'n dieu? ;-)
Hola, fa uns dies mirant per internet vaig veure que vau penjar el meu conte :)
ResponEliminaSóc la Laia i res que me'n alegro que us agrades :)
Petons
Sí que ens va agradar, Laia. Moltes gràcies. I continua escrivint! ;-)
ResponElimina